جامعه جهانی در کنار افغانستان

توافق نهایی که میان نامزدان انتخابات ریاست جمهوری به عمل آمد بیش از هر چیزی دیگر محصول تلاشهای پی گیر نماینده سازمان ملل متحد و رایزنی های فشرده وزیر خارجه آمریکا بود.

البته نوعی از انعطاف پذیری و خویشتنداری که از جانب دو نامزد رقیب شاهد بودیم نیز در تحقق این توافق مهم تاثیر گذار بود. اما جدیت بالای که از نماینده سازمان ملل متحد و وزیر خارجه آمریکا به عنوان هم پیمان جدی افغانستان در منطقه شاهد بودیم این مسئله را به روشنی ثابت ساخت که جهان همچنان در کنار افغانستان است و در فرایند انتخابات اخیر قدرتهای مهم حامی افغانستان به نحوی نقش آفرینی کردند. جان کری، وزیر خارجه امریکا پس از چهل و هشت ساعت رایزنی های فشرده، در نشست خبری مشترک با عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمدزی، دو نامزد ریاست جمهوری اعلام کرد که توافق شده تا تمامی آرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بازرسی شود. این درحالیست که دو نامزد ریاست جمهوری پس از مذاکرات سخت و نفس گیر با حضور جان کری و یان کوبیش به این توافق تاریخی و مهم رسیدند.

حضور و پا درمیانی نماینده سازمان ملل متحد و وزیر خارجه آمریکا در روند حل مشکلات بوجود آمده در افغانستان اگرچه نمی تواند برای سیاست مداران افغانی نقطه مثبت و قوت باشد بلکه نوعی سر افکندگی سیاسی را می تواند به همراه داشته باشد. اما نفس حساسیت جامعه جهانی و سازمان ملل متحد در افغانستان و حضور دو روزه وزیر خارجه آمریکا در کابل جهت حل نهایی بن بست بوجود آمده، نشان از تداوم حمایت ها و پشتیبانی های جهانی از افغانستان دارد که این می تواند برای مردم افغانستان مایه امیدواری باشد. زیرا افغانستان تنها باحمایت و پشتیبانی جامعه جهانی توانست از جنگ های خونین و بحران پیچیده چند دهه جنگ داخلی در افغانستان عبور نموده و اندک دست آوردهای کنونی را داشته باشد. قرار است طبق توافقات نیروهای بین المللی آیساف نیز در روند بازرسی آرا با کمسیون انتخابات کمک کند و طبق گفته آقای کری، تمامی اوراق رای‌دهی از ولایات افغانستان توسط نیروهای آیساف به کابل منتقل خواهد شد و این بازرسی چند هفته را در بر می گیرد که به همین منظور دفتر سیاسی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) از رئیس جمهور کرزی خواسته تا مراسم تحلیف رئیس جمهوری جدید را به تاخیر اندازد. این درحالیست که ناظران بین المللی به افغانستان خواهند آمد و بنابر توافقی که انجام شده، آرای که به صندوق ها ریخته شده زیر نظر متخصصان و با معیارهای بین المللی بازرسی می شود.

توافق بوجود آمده نشان می دهد که نقش سازمان ملل متحد و جامعه جهانی در افغانستان همچنان محوری و اساسی است.  بگونه ای که یان کوبیش، فرستاده ویژه سازمان ملل برای افغانستان در نامه ای از رییس جمهور کرزی خواسته تا مراسم تحلیف رییس جمهور بعدی را برای یک ماه به تاخیر بیاندازد. این درحالیست که وزیر خارجه امریکا پنج شنبه شب گذشته برای حل جنجال انتخاباتی افغانستان وارد کابل شد و با رییس جمهور کرزی، عبدالله عبدالله و اشرف غنی احمد زی دیدار های جداگانه داشت.اما دیدارهای نخست آقای کری نتیجه ای در بر نداشت و شب گذشته او بار دیگر با دو نامزد ریاست جمهوری مذاکرات چند ساعته را پشت درهای بسته با حضور یان کوبیش، نماینده ویژه سازمان ملل انجام داد. این نشان می دهد که نماینده سازمان ملل متحد که درواقع نماینده جامعه جهانی درافغانستان است، نقش تعیین کننده ای در تحولات افغانستان دارند. اما به هر حال توافق بدست آمده یک دست آورد بزرگی برای افغانستان است زیرا پس از پایان بازرسی آرا، هرکسی مقام ریاست جمهوری را بدست آورد، بدون وقفه دولت وحدت ملی را ایجاد خواهد کرد. این نشان می دهد که حفظ وحدت ملی برای هر دو نامزد مهم بوده و جهان نیز خواهان تجزیه و چند پارچگی افغانستان نیست. بنا براین از بحران احتمالی و تجزیه افغانستان جلوگیری شده است. دست آورد مهم دیگر این توافق این است که افغانستان شاهد انتقال دموکراتیک قدرت سیاسی از یک رئیس جمهور به رئیس جمهور دیگر خواهد بود.

واقعیت این است که افغانستان همچنان نیازمند تداوم همکاری ها وحمایت های جامعه جهانی است. زیرا در شرائطی که همه روزه تعداد زیاد از انسان های بی گناه بدست مخالفان مسلح در عملیات های انتحاری و حملات مسلحانه در افغانستان جانهای شانرا از دست می دهند و مخالفان مسلح همچنان به مثابه تهدید جدی علیه ثبات و امنیت منطقه و جهان به شمار می رود انتظار آن است که جامعه جهانی مانند گذشته و با جدیت هرچه تمام تر مردم و دولت افغانستان را در مبارزه با افراط گرایی و تروریزم یاری رساند. در چنین شرائطی و با توجه به ظهور گروه های تروریستی جدید در منطقه و جهان قطع حمایت جهانی از افغانستان و خروج نا بهنگام از این کشور می تواند به معنای پذیرش شکست در برابر تروریستان تلقی شود. در نتیجه در مدت کوتاه افغانستان و منطقه به دست هراس افکنان سقوط نموده و یک بار دیگر افغانستان به پناهگاه امن تروریزم و دژ مستحکم آنها مبدل خواهد شد. آیا در چنین وضعیتی  می توان گفت هراس افکنان به فکر برهم زدن امنیت کشورهای غربی نمی افتند؟ و شهروندان کشور های غربی در غرب یا در هر نقطه ی دیگر جهان امنیت خواهندداشت؟

همانگونه که بارها خود نیرو های بین المللی دلیل حضور شان در افغانستان را تامین امنیت شهروندان کشور های خود اعلام نموده است باید گفت که اکنون نیز این دلیل به قوت خود باقی است. امنیت شهروندان این کشور ها اگر برای مقامات این کشور ها اهمیت دارد که دارد باید چاره اساسی برای برون رفت از بحران کنونی جنگ افغانستان سنجیده شود. به نظر می رسد یکی از بهترین راهکارهای عملی تداوم حمایت های جهانی از افغانستان در دهه های آینده است. در غیر این صورت شاهد سپردن دوباره این کشور به دست تروریست ها و دهشت آفرینان خواهیم بود. در این میان دست آورد های جامعه جهانی در افغانستان از بین خواهد رفت و منافعی از این همه هزینه کردن های فراوان نصیب مردم افغانستان و جامعه جهانی نخواهد شد. بایسته است هم دولت افغانستان و هم جامعه جهانی در سالهای آینده با تامل و دقت بیشتری وضعییت را مدیریت کنند. مهمتر ازهمه اینکه نباید قبل از آنکه پیروزی کامل در افغانستان مسجل و قطعی شود؛ از خروج و واگذاری کامل مسئولیت ها به نیروهای ناتوان افغانی سخن گفت. چون این برنامه دقیقا روحیه گروه های ترویستی مسلح را تقویت می کند  و هیچ سودی دیگری بحال مردم افغانستان و جهان نخواهد داشت.

با توجه به آنچه گفته آمد تداوم همکاری های گسترده سیاسی، نظامی و امنیتی جامعه جهانی بویژه غرب از افغانستان همچنان یک ضرورت اجتناب ناپذیراست. اگر قرار باشد نیرو های بین المللی مبارزه علیه تروریزم در افغانستان از بار مسئولیت سنگین شانه خالی کنند این امر فقط به تشدید بحران در این کشور و منطقه کمک خواهد کرد. بحرانی که اگر در افغانستان مهار نگردد چالش جدی برای تمامی جهان خواهد شد. بایسته است با قدرت گرفتن دوباره گروه های تروریستی نوظهور در منطقه، هیچگونه ریسکی در این زمینه نباید صورت بگیرد. زیرا این مسئله می تواند بسیار  از قدرت های خورد و ریز دیگر در منطقه را وسوسه نماید و این کشورها به کمک تروریست های مسلح بشتابند. اگر چنین چیزی در افغانستان اتفاق بیافتد هم مردم افغانستان قربانی دهشت افکنی های تروریستان خواهد شد و هم تمامی دست آورد ها ی چندین ساله افغانستان که به کمک جامعه جهانی بدست آمده بود برباد خواهد رفت. و ازهمه مهمتر اینکه امنیت جهانی یک بار دیگر با خطرات جدی مواجه خواهد شد.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.