جان کری وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا، در یک سفر غیرمنتظره وارد کابل شد که گفته می شود هدف از سفر آقای کری به کابل، گفتگو در مورد امضای تفاهم نامه امنیتی با حکومت افغانستان است.
سفر وزیر امور خارجه امریکا به افغانستان در حالی صورت می گیرد که زمانی اندک در برگزاری انتخابات باقی مانده و اکنون کارزارهای انتخاباتی در افغانستان به شکل رسمی آغاز یافته است. از همین رو، واشنگتن تلاش دارد تا توافق نامه امنیتی قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری میان دو کشور به امضا برسد.
البته باید گفت که پیش از این نیز مقام های بلندرتبه امریکایی در سفرهای متواترشان به کابل تاکید کرده اند که این پیمان هر چه زودتر و قبل از ماه اکتوبر به امضا برسد.
در پیوند به سفر آقای کری، شماری از اعضای مجلسین شورای ملی می
این عضو مجلس نمایندگان، نگرانی های امریکا را در افغانستان مطرح می کند و می گوید که در این اواخر، مداخلات کشورهای همسایه در امور کابل افزایش یافته و امریکا می خواهد تا قبل از سال ۲۰۱۴ میلادی، به امضا برسد؛ اما گرفتن تصمیم عجولانه در مورد امضای توافق نامه امنیتی به خیر دو کشور نخواهد بود و باید مساله امضای این توافق نامه به حکومت بعدی موکول گردیده و امضا شود.
گویند: با سفر وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا به کابل، زمینه امضای تفاهم نامه امنیتی میان کابل – واشنگتن فراهم شده است.
علی اکبر جمشیدی عضو مجلس سنا به خبرگزاری جمهور می گوید: با آمدن آقای کری به کابل، تمامی اختلافاتی که میان حکومت افغانستان و ایالات متحده امریکا وجود داشت، رفع شده و هم اکنون تمام آمادگی های برای امضا نمودن این توافق نامه، روی دست گرفته شده است.
آقای جمشیدی واضح می سازد که امریکا گفته است؛ هرگاه توافق نامه امنیتی به امضا نرسد؛ واشنگتن تمامی کمک های مالی و نظامی خود را به افغانستان کاهش می دهد از همین رو، این کشور تمامی گزینه ها را برای امضای آن بالای حکومت افغانستان، استفاده خواهد کرد.
این عضو مجلس سنا، با توجه به اهمیت داشتن توافق نامه امنیتی برای امریکا می گوید: ایالات متحده تلاش دارد که از طریق افغانستان به اهداف منطقه ای خود دست یافته و حضور نظامی اش را شکلی قانونی بدهد.
قرار است تا یک ماه دیگر، لویه جرگه عنعنوی به منظور تصمیم گیری نهایی روی امضای توافق نامه امنیتی میان افغانستان و امریکا، برگزار شود.
در رابطه به این موضوع؛ آقای جمشیدی بیان می کند که دولت مداران کشور، در واقع برگزاری لویه جرگه عنعنوی را برای مشروعیت اقدام خود، برگزار می کند.
اما شکیباهاشمی عضو مجلس نمایندگان سفر وزیر امور خارجه امریکا را به کابل پرسش برانگیز می خواند و می گوید که به دلیل گسترده بودن فساداداری در حکومت و عدم حمایت واشنگتن از کاندیدای آقای کرزی، شکاف بی اعتمادی بین دو کشور افزایش یافته است؛ از همین رو، هر دو کشور موضوع توافق نامه امنیتی را به یک چالش بزرگ تبدیل کرده است.
بانو
ظاهرا گفتگوهای پشت پرده رییس جمهور کرزی و جان کری پیرامون امضای توافق نامه امنیتی میان دو کشور همچنان ادامه دارد و احتمالا نتایج این نشست طی کنفرانسی خبری از سوی رییس جمهور واضح گردد.
هاشمی با ابراز نگرانی می گوید که آقای کرزی در صدد امتیازی گیری از واشنگتن است و تلاش دارد تا حمایت امریکا را برای فرد مورد حمایتش در انتخابات ریاست جمهوری به دست آورد و در همین جاست که رییس جمهور کشور، موضوع تفاهم نامه امنیتی را وسیله ای برای رسیدن به هدف خود قرار داده است.
هرچند به تاخیرانداختن امضای توافق نامه امنیتی از سوی دو کشور، مساله تازه ای نیست و از یک سال بدین سو، رایزنی ها این بوده که شرایط برای امضای آن در کشور مساعد نیست. این که تصمیم نهایی سران دو کشور چه می باشد امروز مشخص خواهد شد.